Filmplantasjen
*Om filmplantasjen

Hvorfor startet jeg denne siden?

*
En liten del av samlingen.

Har samlet på film og filmrelaterte ting i 23 år. Begynte å samle da jeg var 12 år gammel. Er nå 35.Hva er vitsen med å samle hvis man ikke kan gjøre noe nyttig med det også ? Det var vel egentlig den første tanken. Hadde mye stæsj da jeg startet sida mi, men har jo enda mer nå. Det samlet jo bare opp en sinnsykt mye plass, og det var jo ingen andre enn meg som hadde nytte av det. Da jeg for ca tre år siden solgte noen boble deler , så var det en av kjøperne jeg kom i prat med som lagde nettsider. Jeg lurte da på om han kunne lage ei side for meg i bytte mot bobledeler, og slik begynte det. Hadde ikke dette tilfeldige møte tatt plass, så er det ikke sikkert at jeg hadde fått i gang sida mi. Så hjertelig takk Pål Robin for all hjelp.

*
Her er noen av mine 8mm og 16mm framvisere.

Da filmplantasjen.com så dagens lys for første gang, så var det ikke store greiene og skryte av, mest en brife side. Så gikk webhotellet jeg hadde konkurs, og jeg måtte skifte til et annet hotell og skifte fra .com til .net Etter hvert, så får man jo lyst til å oppdatere og utvide. Dette ble gjort etter ca halvannet år. Var da meget fornøyd, men så ser man etter en tid igjen at det er mye mer man gjerne skulle ha lagt ut også. Derfor denne siste oppdateringen (sannsynligvis den siste) Dette er det jeg følte manglet, og håper at de som har litt peiling på videoens barndom er enige.

Filmplantasjen er ment som et slags videomuseum, der man kan se hvordan utvalget av filmer var i begynnelsen av videoens barndom. Et slags roteloft (skattekiste for film interesserte) der man skal lete litt for å finne det man muligens er på jakt etter. Veldig mye av det du finner her inne, finner du ikke andre steder. Det samme gjelder med mye av den kunnskapen jeg sitter inne med. Dette er info man ikke kan gå på skole for å lære, men må ha sett mye film og samlet på slike ting som jeg har samlet på opp gjennom årene.

Er du på jakt etter en film som du ikke få tak i noen andre steder, så er det godt mulig at jeg kan hjelpe deg. Får hele tiden inn "nye" filmer, så står ikke filmen du er på jakt etter på noen av mine lister, så bare send meg en mail og spør. Bare i 2005 så har jeg fått tak i mer enn to tusen gamle filmer.

*
Det er umulig å ungå rot når man stadig vekk får nye filmer.

Alt som er lagt ut på filmplantasjen, har jeg scannet inn selv da jeg har tusenvis av covere, filmblader, kataloger etc. Har sett godt over fem tusen fem hundre forskjellige filmer og hundrevis av forskjellige tv serier (and still going strong), så er det noe filmrelatert du lurer på , så spør gjerne. Har du gamle vhs eller beta filmer du vil kvitte deg med, så nøl ikke med å ta kontakt.


*
Husker du at Dynastiet ble gitt ut på video? Her er alle kassettene som ble gitt ut på video i Norge.

Video i gamle dager

Da far min kjøpte den første videoen i 81, så åpnet det seg en ny verden for meg. Video verden. Å gå i video utleiebutikker på den tiden var noe helt annet enn i dag. I skien hvor jeg bor, var det tre konkurrerende videobutikker i årene 81-83. Vi var fast kunde på det ene stedet de to første årene vi leide film. Butikken het Bentronic, og eieren var en hyggelig danske i begynnelsen av 40 årene.

De mest populære og dyreste utleiefilmene sto i en del av rommet, mens de billigste sto på en vegg litt for seg selv. Selv om lokalet ikke var så veldig stort, var plassen godt utnyttet. Man måtte omtrent trekke in magen for og komme forbi og rundt stativene , hvis man ville se gjennom alle titlene. Utleieprisen lå på 15 til 30 kr pr døgn, og i helgene kunne man ha filmene fra lørdag til mandag. Datamaskin hadde de ikke hos Bentronic, så filmene man leide ble ført oppp i en stor bok. Bak disken sto som regel eieren, kona og barna, hvis de var gamle nok til å leie ut film.

Faren min og eieren av Bentronic ble etter hvert godt kjent, og siden jeg alltid var med når det ble leid film, kjente de også meg igjen. De hadde også filmer under disken (dvs filmer som var forbudte og ikke lovlige å leie ut). Husker godt at far min fikk låne Motorsagmassakeren, så dette er ikke en myte som mange tror, men hadde absolutt rot i virkeligheten. Slike filmer ble kun lånt ut til kunder som innehaveren kjente godt. Husker også at de hadde et bord, to stoler og en sofa rett innenfor døra når man kom inn i lokalet, der eieren eller de ansatte satt seg ned og slo av en prat med en kunde de kjente godt hvis det var lite å gjøre, og da ble det også spandert kaffe.

Å gå rundt med faren min å kikke på alle de kule coverene (art covere), var som å være i himmelen for meg, og spenningen over hvilken film min far ville leie var alltid til stede, men det var selvsagt ikke bestandig han plukket ut de filmene jeg ville se. Det første året gikk det mest på Bud Spencer ,Terence Hill,Western, krigs og bilfilmer. På grunn av alle de fine art coverene som omslagene var smykket med den gang, hendte det ofte at man leide filmen utifra coveret og ikke handlingen som sto bakpå, noe som ikke alltid vart like vellykket.

De første årene av video revulosjonen ble det i helgene leid mellom 6 og ti filmer hjemm hos oss. Da nærmeste nabo også hadde video, så bytte lånte vi også filmer med dem når de leide. Dette sparte man jo en del penger på. Det var ikke så nøye hva naboen hadde leid, på den tiden var man altetende når det gjaldt film. I dag så er det ofte slik at de som jobber i en videoforretning ikke har peiling på film, slik jeg ser det. Ikke alle er like hyggelige og imøtekommende som i gamle dager, og jeg tror nok ikke alle som jobber i en slik butikk er der pga at de interesserer seg for film. For mange er det vel kun en jobb og ikke noe annet-dessverre.

*
Her er noen av de 350 hypersjeldne filmene jeg fikk av en samler i bytte mot at jeg kjørte 70 av dem over på dvd. Må si at det var en gull deal. Takk skal du ha Ulf! :-)

Mange av "gullkornene" fra den tiden er nok ikke like bra når man ser dem i reprise i dag. Har mang en gang satt i en film jeg syntes var terningkast fem eller seks fra den tiden. Etter gjensynet , så blir ikke ternings kastene på de samme filmene like høye nei. Filmsmaken har nok forandret seg mye siden jeg så min første video.

På den tiden var man jo ganske sulte foret på film, med NRK som enerådende, og tur på kino ble det ikke for ofte for meg, da jeg bodde gått over en mil fra byen, og ukelønna rakk ikke til mange bussbilletter eller kinobilletter for den saks skyld, men når videoen kom så kunne man jo sitte hjemme og se på film. Da var det ikke mandagsfilmen eller fjernsyns teateret som lenger var ukas høydepunkt på tv, men helgene m påfølgende videomaraton.

Må si at med så mange tv kanaler vi har i dag, så er utrolig at de som sitter og bestemmer hva som skal vises av filmer og serier ikke klarer å ha et mer variert tilbud, da det er så mye bra å velge mellom, men det er vel akkurat det samme problemet her som det er med ansatte i videobutikker i dag. Det er vel kun en jobb. Trist at det er så mange inkompetente som jobber innen tv bransjen.

Ta f. eks Forhandleren og Fire bryllup og en gravferd, hvor mange ganger har ikke de blitt vist på de forskjellige tv kanaler opp gjennom de siste årene?

Hva med litt variasjon?
Hva med de såkalte filmekspertene som jobber i de forskjellige mediene?
Noen av dem kan selvfølgelig jobben sin, men ikke alle og da mener jeg de yngre. Når du klarer å gi en stinkende amatørfilm som Sinus terningkast fem, burde du da jobbe som filmkritiker ?
I rest my case...

Husk: Det eneste som skal til for at det onde vinner , er at gode menn intet gjør.

Mvh. Ole Saga
Red og grunnlegger av filmplantasjen